Beskyt dine adgangskoder

Adgangskoder er den første beskyttelse mod cyberkriminalitet. Det er vigtigt at vælge forskellige og stærke adgangskoder for hver af dine vigtige konti, og det er en også en god ide at opdatere adgangskoderne med jævne mellemrum. Følg denne vejledning for at oprette stærke adgangskoder og se, hvordan du beskytter dem.

Anvend en unik adgangskode for hver af dine vigtige konti som f.eks. e-mail og netbank

Hvis du bruger den samme adgangskode til alle dine konti på nettet, er det som at bruge den samme nøgle til hjemmet, bilen og kontoret – hvis kriminelle får adgang til den ene, er de alle udsat for fare. Så undgå at bruge den samme adgangskode til et nyhedsbrev på nettet, som du bruger til din e-mail- eller bankkonto. Det er måske ikke så praktisk, men det er mere sikkert at have flere adgangskoder.

Gem dine adgangskoder på et sikkert sted, der ikke er umiddelbart synligt

Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé at skrive sine adgangskoder ned. Men hvis du gør det, skal du undgå at lade sedler med adgangskoder ligge, hvor alle kan se dem, på din computer eller dit skrivebord.

Anvend en lang adgangskode, der består af tal, bogstaver og symboler.

Jo længere din adgangskode er, desto sværere bliver den at gætte. Så anvend en lang adgangskode for at beskytte dine oplysninger bedst muligt. En blanding af tal, symboler og store og små bogstaver gør det sværere for potentielle svindlere eller andre personer at gætte eller knække din adgangskode. Lad være med at bruge "123456" eller "password", og lad være med at bruge offentligt tilgængelige oplysninger som dit telefonnummer i dine adgangskoder. Det er ikke særligt originalt og heller ikke særligt sikkert.

Brug en sætning, som kun du kender

Det kan være en god idé at bruge en sætning, som kun du kender, og som er knyttet til det pågældende website, så du bedre kan huske den. I forbindelse med din e-mail kan du starte med "Mine venner Tom og Julie sender mig en sjov e-mail én gang dagligt" og dernæst bruge tal og bogstaver til at genskabe denne sætning. "MvT&Jsmse1gd" er en adgangskode med masser af variationer. Gentag dernæst dette for de andre websites.

Konfigurer indstillingerne for gendannelse af din adgangskode, og opdater dem løbende

Hvis du glemmer din adgangskode, eller hvis kontoen bliver låst, har du brug for en måde at komme ind på kontoen igen. Mange tjenester sender en e-mail til dig på en e-mailadresse til gendannelse, hvis du får brug for at nulstille adgangskoden, så sørg for, at din e-mailadresse til gendannelse er opdateret, og at du kan få adgang til den.

Nogle gange kan du også føje et telefonnummer til din profil, så du kan få tilsendt en kode til nulstilling af din adgangskode via sms. En af de nemmeste og mest pålidelige måder at beskytte sin konto på er ved at have et mobiltelefonnummer på sin konto.

Tjenesteudbyderen kan f.eks. bruge telefonnummeret til verifikation, hvis nogen skulle forsøge at bryde ind på din konto, og til at sende dig en bekræftelseskode, så du kan komme ind på kontoen, hvis du skulle få problemer med at få adgang til den. Hvis du angiver et telefonnummer til gendannelse, bliver det ikke brugt til markedsføringsformål eller telemarketing.

Din mobiltelefon er en mere sikker identifikationsmetode end din e-mailadresse til gendannelse eller et sikkerhedsspørgmål, fordi du i modsætning til de to andre har din mobiltelefon hos dig rent fysisk.

Men hvis du ikke kan eller vil føje et telefonnummer til kontoen, beder mange websites dig om at vælge et spørgsmål, der kan bekræfte din identitet, hvis du glemmer adgangskoden. Hvis den tjeneste, du bruger, tillader, at du opretter et spørgsmål, skal du prøve at finde på et spørgsmål, som kun du kan svare på. Undgå at bruge et, hvor du har skrevet svaret online eller delt det med andre på sociale medier.

Prøv at finde på noget, der gør dit svar entydigt, men som også er nemt at huske, f.eks. ved at bruge ovenstående tip, så selv i tilfælde af, at en person gætter svaret, kan vedkommende ikke gengive det korrekt. Det er meget vigtigt, at du husker svaret. Hvis du glemmer det, kan du muligvis aldrig få adgang til kontoen igen.

Sikkerhedsværktøjer

Oplev Googles fem bedste onlinesikkerhedsfunktioner, som er udviklet til at hjælpe dig med at beskytte din familie.

Google Konti

Gør din Google-konto endnu mere sikker

Du kan gøre din Google-konto ekstra sikker ved at aktivere Totrinsbekræftelse. Hvis du har aktiveret Totrinsbekræftelse, vil Google sende en adgangskode til din mobiltelefon, hvis nogen forsøger at logge ind på din konto fra en ukendt computer. Dette betyder, at hvis nogen stjæler eller gætter din adgangskode, kan den potentielle gerningsmand stadig ikke logge ind på din konto, fordi vedkommende ikke har din telefon. Nu kan du beskytte dig selv med noget, du kender (din adgangskode), og noget, du har (din telefon).

Få flere oplysninger

Få adgang til dine indstillinger ved at klikke på dit navn eller billede i højre hjørne og derefter på Konto.

Klik på Sikkerhed øverst. I feltet Adgangskode skal du klikke på Konfigurer ud for "Totrinsbekræftelse".

Du får derefter vist en detaljeret guide, som fører dig gennem konfigurationen.

Derefter kommer du tilbage til indstillingerne for Totrinsbekræftelse. Gennemgå dine indstillinger, og tilføj alternative telefonnumre.

Det var det! Næste gang du logger ind, modtager du en sms med en bekræftelseskode.

Chrome

Brug internette uden registrering

Hvis du vil bruge internettet uden registrering, kan du søge på nettet i inkognitotilstand i Chrome-browseren på din computer, tablet eller telefon. I inkognitotilstand bliver sider, du besøger, og filer, du downloader, ikke registreret i Chromes browser- og downloadhistorik.

Få flere oplysninger

Klik på Chrome-menuen på browserens værktøjslinje → Klik på Nyt inkognitovindue.

Der åbnes et nyt vindue med inkognitoikonet i hjørnet. For at afslutte skal du blot lukke vinduet.

Google Konti

Din Google-konto – på din måde

På siden med kontoindstillinger kan du se de tjenester og oplysninger, der er knyttet til din Google-konto, og ændre dine indstillinger for sikkerhed og beskyttelse af personlige oplysninger.

Få flere oplysninger

Se dine indstillinger ved at klikke på dit navn eller billede i højre hjørne og derefter klikke på Konto.

Google Konti

Modtag en underretning, hvis dit navn dukker op på internettet

Med Mig på nettet kan du finde ud af og administrere, hvad folk får vist, når de søger efter dig på Google. Du kan få hjælp til at konfigurere Google Underretninger, så du kan overvåge, om der vises oplysninger om dig på nettet, og du får automatisk forslag til søgeudtryk, som du måske bør holde øje med.

Få flere oplysninger

Log ind på din Google-konto, og naviger til sektionen "Mig på nettet".

Klik på Administrer mine Web Alerts, og klik derefter på den røde knap for at oprette en underretning.

Dit navn vil blive vist i tekstfeltet. Klik på tekstfeltet for at se flere forslag til underretninger.

Klik på Tilføj for at tilføje en advarsel. Klik på blyantikonet for at foretage redigeringer og på skraldespandsikonet for at slette.

I rullemenuen "Hvor ofte" skal du vælge, hvor ofte du vil modtage underretninger.

Google Konti

Administrer data, der er gemt på din Google-konto

Google Betjeningspanel viser dig, hvad der er gemt på din Google-konto og giver et overblik over noget af din seneste kontoaktivitet. Fra én central placering kan du nemt se dine data og aktivitet og få adgang til dine indstillinger for tjenester som Blogger, Kalender, Docs, Google+ og meget andet.

Få flere oplysninger

Besøg Betjeningspanel for at se en oversigt over de data, der er knyttet til din Google-konto, og for at administrere dine personlige indstillinger.

Herfra kan du se og administrere data, der er lagret på din Google-konto.

Se flere sikkerhedsværktøjer