Sådan anvender Google mønstergenkendelse

Sådan anvender Google mønstergenkendelse til at fortolke billeder

En computer "ser" ikke billeder og video på samme måde, som et menneske gør. Når du ser på et billede, ser du måske din bedste ven stå foran et hus. Det samme billede, set fra en computers perspektiv, er blot en masse data, som kan fortolkes som former og oplysninger om farveværdier. En computer reagerer ganske vist ikke som dig, når du ser på et billede, men den kan trænes til at genkende bestemte mønstre af farver og former. For eksempel kan en computer lære at genkende de almindelige mønstre i form af former og farver, der tilsammen udgør et digitalt billede af et ansigt. Processen kaldes ansigtsregistrering, og det er den samme teknologi, der hjælper Google med at beskytte dit privatliv på tjenester som Street View. Her prøver computere at registrere og derefter sløre ansigter på alle de mennesker, der tilfældigvis har stået på gaden, netop som Street View-bilen er kørt forbi. Det er også denne teknologi, der hjælper tjenester som Google+ Fotos med at foreslå, at du tagger et billede eller en video, hvis det ser ud som om, der er et ansigt. Ansigtsregistrering fortæller dig ikke, hvem ansigtet tilhører, men kan hjælpe dig med at lokalisere ansigterne på dine billeder.

Hvis vi skal gøre det lidt mere avanceret, kan den samme mønstergenkendelsesteknologi, som står bag ansigtsregistrering, hjælpe en computer med at forstå karakteristiske træk i det registrerede ansigt. Der kan for eksempel være visse mønstre, der indikerer, at et ansigt har skæg eller bærer briller, eller at det har lignende egenskaber. Du kan bruge oplysninger som disse til hjælp med funktioner som reduktion af røde øjne eller til at lette stemningen i et Hangout ved at tilføje et overskæg eller en monokel i den rette position på dit ansigt.

Udover ansigtsregistreringsteknologi bruger Google også ansigtsgenkendelse til visse funktioner. Ansigtsgenkendelse kan, som navnet antyder, hjælpe en computer til at sammenligne kendte ansigter med et nyt ansigt og se, om der er et sandsynligt match eller ligheder. For eksempel hjælper ansigtsgenkendelse brugere af Find mig-funktionen til at kunne se forslag til, hvem de måske skal tagge på et billede eller i en video, de har uploadet og gerne vil dele. Læs mere om Find mig i Hjælp til Google+.

Sådan fungerer Stemmesøgning

Stemmesøgning giver dig mulighed for at lave en stemmeforespørgsel til en Google Søgning-klientapplikation på en enhed i stedet for at indtaste forespørgslen. Der anvendes mønstergenkendelse til at transskribere tale til tekst. For hver stemmeforespørgsel til Stemmesøgning gemmer vi sproget, landet, det indtalte og vores systems gæt på, hvad der blev sagt. De gemte lyddata indeholder ikke dit Google-konto-id, medmindre du har valgt det. Vi sender kun lyddata til Google, hvis du har givet udtryk for en intention om at bruge stemmesøgningsfunktionen (for eksempel ved at trykke på mikrofonikonet i lynsøgningsbjælken eller på det virtuelle tastatur, eller ved at sige "Google", når lynsøgningsbjælken angiver, at stemmesøgningsfunktionen er tilgængelig). Vi sender det indtalte til Googles servere for at kunne genkende, hvad der blev sagt. Vi gemmer det indtalte med henblik på at forbedre vores tjenester og for at træne systemet i at genkende søgeforespørgsler på korrekt vis.