Sikker onlineshopping

Flere og flere personer handler på nettet. Google hjælper forbrugerne med at finde produkter på en række forskellige måder, og selvom vi ikke har nogen kontrol over indholdet på nettet, vil vi gerne hjælpe forbrugerne med at handle sikkert online. Langt de fleste onlinetransaktioner gennemføres uden problemer, men i nogle tilfælde involverer det risici, og netop derfor har vi oprettet denne side med nyttige tips og værktøjer, som du kan bruge, når du handler på nettet.

Sikkerhedstips

 • Hvis det lyder for godt til at være sandt…: er det som regel, fordi det ikke er sandt. Sammenlign den pris, du ser, med priser på lignende varer, der sælges andre steder. Hvis prisen er væsentligt anderledes, skal du være på vagt – sørg for at søge efter oplysninger om sælgeren og stille spørgsmål om varens tilstand. Hvis et website tilbyder produkter med store rabatter, indeholder tekst med grammatiske fejl og stavefejl og anvender billeder af lav kvalitet af varemærkeindehaverens officielle website, er der muligvis tale om falske produkter. Det er dog ikke altid lige nemt at opdage. Nogle websites, der sælger falske produkter, efterligner varemærkeindehaverens website ved at anvende samme layout og lignende billeder eller ved at anvende et domænenavn, der indeholder varemærket.

 • Søg efter oplysninger om ukendte sælgere: Hvis du ikke har handlet hos en sælger før, bør du undersøge sælgeren, før du foretager et køb, så du er sikker på, at det er en godkendt sælger. Prøv f.eks. at finde flere oplysninger om sælgerens forretningsbaggrund, og søg på nettet efter anmeldelser fra andre købere, som har erfaring med sælgeren. Godkendte sælgere bør angive kontaktoplysninger, som du kan bruge, hvis du har nogen spørgsmål eller problemer vedrørende et køb. Det kan f.eks. være en fysisk adresse, et telefonnummer eller en e-mailadresse. Mange af de websites, der sælger falske produkter, har en webadresse, der lyder officiel. Den kan f.eks. indeholde sætninger som [varemærke]tilsalg.com eller officielt [varemærke].com. Det er derfor en god idé at kontrollere websitet via Whois, som kan afsløre, hvem der ejer domænet.

 • Brug en betalingsmetode med køberbeskyttelse: Kreditkortselskaber begrænser ofte dit ansvar for onlinekøb i tilfælde af bedrageri. Nogle betalingssystemer på nettet giver dig ekstra beskyttelse ved ikke at dele hele dit kreditkortnummer med sælgeren.

 • Læs det, der står med småt: Før du foretager et køb, skal du sørge for, at du er fortrolig med sælgerens politikker for levering, garanti og returret. Nogle butikker tilbyder fuld refusion, mens andre opkræver gebyrer for ny lagerforsyning eller kun tilbyder butikskredit.

 • Hold regnskab med transaktionen: En oversigt, enten digital eller i papirform, kan hjælpe dig, hvis du er nødt til at returnere varen, eller hvis du vil klage over uautoriserede debiteringer på din konto.

 • Undgå hackede websites, og hold øje med browserens adresselinje. Hvis du klikker på et link og med det samme omdirigeres, kan det pågældende website være blevet hacket og indeholde malware. Malware, som f.eks. virus, orme og trojanske heste, kan installere uønsket software på din computer, uden at du opdager det. Visse hackede websites omdirigerer dig ikke automatisk til en anden side, men kan indeholde sider med spam og irrelevant indhold. Ved at holde øje med adresselinjen kan du sikre dig, at det link, du klikker på, er det link, du videresendes til.

 • Indtast følsomme webadresser i din browsers adresselinje: Undlad at navigere til følsomme konti ved at klikke på et link eller kopiere og indsætte adressen. Indtast selv webadressen i stedet for. Sørg for, at du indtaster den korrekte adresse. Nogle falske webadresser er næsten identiske med det ægte website, men er konfigureret til at franarre dig dine kontooplysninger.

 • Undlad at indtaste personlige oplysninger på mistænkelige websites. Hvis et website beder dig om personlige oplysninger, ud over hvad der kræves for at købe et produkt eller modtage en tjeneste (f.eks. bankkontooplysninger, svar på sikkerhedsspørgsmål eller adgangskoder), er der grund til at være mistænksom, da disse typer forespørgsler kan være tegn på forsøg på phishing. Nogle websites kan være en eksakt kopi af det officielle website, herunder af logoer og tekst, men er oprettet af svindlere med det formål at franarre dig dine personlige oplysninger. Her er nogle tips til, hvordan du undgår og rapporterer phishingwebsites.

 • Sørg for at have stærke adgangskoder: Undlad at genbruge adgangskoder til flere konti, og husk at ændre dem med jævne mellemrum, især hvis du har mistanke om, at din konto er udsat. Få flere tips til, hvordan du vælger en smart adgangskode.

 • Send kun oplysninger via sikre forbindelser: Se efter https://-forbindelsen i adresselinjen (og hængelåsikonet i adresselinjen, hvis du bruger Google Chrome eller Internet Explorer), når du overfører følsomme oplysninger, som f.eks. kreditkort- eller banknumre. Før du logger ind på finansielle konti, skal du kontrollere, at websitet har et EV-certifikat (Extened Validation). Webadressen eller navnet på websitet bør være grønt i webadresselinjen i flere moderne browsere, hvilket betyder, at organisationen, der driver websitet, er blevet godkendt.

 • Undlad at foretage finansielle transaktioner på offentlige computere: Undlad at logge ind på konti, der indeholder følsomme finansielle oplysninger (f.eks. bank- eller kreditkortkonti eller handelswebsites), på offentlige eller delte computere. Hvis du alligevel logger ind på konti med sådanne oplysninger på en offentlig eller delt computer, skal du huske at logge helt ud og lukke browservinduet, når du er færdig.

 • Sørg for, at du får, hvad du har betalt for: Når du modtager varen, bør du undersøge den for at sikre, at alt er, som det skal være. Jo før du anmelder bedrageri, desto bedre er dine chancer for at opnå et positivt resultat.

Hvor kan du få yderligere hjælp?

Der findes flere organisationer, som kan hjælpe forbrugerne med at rapportere og løse klager:

Better Business Bureau og National Consumers League tilbyder begge yderligere oplysninger. http://www.bbb.org/pittsburgh/migration/bbb-news-releases/2012/12/counteract-counterfeiting-and-shoddy-knock-offs-on-the-internet/ og www.fraud.org

Federal Trade Commission (FTC) behandler klager om vildledende eller uhæderlig forretningspraksis. Hvis du vil indgive en klage, kan du gå til http://www.ftc.gov/ftc/contact.shtm

Hvis din klage er rettet mod en virksomhed i udlandet, kan du muligvis rapportere klagen på http://www.econsumer.gov/

I EU hjælper det Europæiske Netværk af Forbrugercentre forbrugerne med at finde løsninger på sådanne shoppingproblemer på tværs af grænserne.http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

Sikkerhedsværktøjer

Oplev Googles fem bedste onlinesikkerhedsfunktioner, som er udviklet til at hjælpe dig med at beskytte din familie.

Google Konti

Gør din Google-konto endnu mere sikker

Du kan gøre din Google-konto ekstra sikker ved at aktivere Totrinsbekræftelse. Hvis du har aktiveret Totrinsbekræftelse, vil Google sende en adgangskode til din mobiltelefon, hvis nogen forsøger at logge ind på din konto fra en ukendt computer. Dette betyder, at hvis nogen stjæler eller gætter din adgangskode, kan den potentielle gerningsmand stadig ikke logge ind på din konto, fordi vedkommende ikke har din telefon. Nu kan du beskytte dig selv med noget, du kender (din adgangskode), og noget, du har (din telefon).

Få flere oplysninger

Få adgang til dine indstillinger ved at klikke på dit navn eller billede i højre hjørne og derefter på Konto.

Klik på Sikkerhed øverst. I feltet Adgangskode skal du klikke på Konfigurer ud for "Totrinsbekræftelse".

Du får derefter vist en detaljeret guide, som fører dig gennem konfigurationen.

Derefter kommer du tilbage til indstillingerne for Totrinsbekræftelse. Gennemgå dine indstillinger, og tilføj alternative telefonnumre.

Det var det! Næste gang du logger ind, modtager du en sms med en bekræftelseskode.

Chrome

Brug internette uden registrering

Hvis du vil bruge internettet uden registrering, kan du søge på nettet i inkognitotilstand i Chrome-browseren på din computer, tablet eller telefon. I inkognitotilstand bliver sider, du besøger, og filer, du downloader, ikke registreret i Chromes browser- og downloadhistorik.

Få flere oplysninger

Klik på Chrome-menuen på browserens værktøjslinje → Klik på Nyt inkognitovindue.

Der åbnes et nyt vindue med inkognitoikonet i hjørnet. For at afslutte skal du blot lukke vinduet.

Google Konti

Din Google-konto – på din måde

På siden med kontoindstillinger kan du se de tjenester og oplysninger, der er knyttet til din Google-konto, og ændre dine indstillinger for sikkerhed og beskyttelse af personlige oplysninger.

Få flere oplysninger

Se dine indstillinger ved at klikke på dit navn eller billede i højre hjørne og derefter klikke på Konto.

Google Konti

Modtag en underretning, hvis dit navn dukker op på internettet

Med Mig på nettet kan du finde ud af og administrere, hvad folk får vist, når de søger efter dig på Google. Du kan få hjælp til at konfigurere Google Underretninger, så du kan overvåge, om der vises oplysninger om dig på nettet, og du får automatisk forslag til søgeudtryk, som du måske bør holde øje med.

Få flere oplysninger

Log ind på din Google-konto, og naviger til sektionen "Mig på nettet".

Klik på Administrer mine Web Alerts, og klik derefter på den røde knap for at oprette en underretning.

Dit navn vil blive vist i tekstfeltet. Klik på tekstfeltet for at se flere forslag til underretninger.

Klik på Tilføj for at tilføje en advarsel. Klik på blyantikonet for at foretage redigeringer og på skraldespandsikonet for at slette.

I rullemenuen "Hvor ofte" skal du vælge, hvor ofte du vil modtage underretninger.

Google Konti

Administrer data, der er gemt på din Google-konto

Google Betjeningspanel viser dig, hvad der er gemt på din Google-konto og giver et overblik over noget af din seneste kontoaktivitet. Fra én central placering kan du nemt se dine data og aktivitet og få adgang til dine indstillinger for tjenester som Blogger, Kalender, Docs, Google+ og meget andet.

Få flere oplysninger

Besøg Betjeningspanel for at se en oversigt over de data, der er knyttet til din Google-konto, og for at administrere dine personlige indstillinger.

Herfra kan du se og administrere data, der er lagret på din Google-konto.

Se flere sikkerhedsværktøjer