Forebyg identitetstyveri

Ligesom indbrudstyve og røvere har cyberkriminelle mange forskellige metoder til at stjæle personlige oplysninger og penge. På samme måde som du ikke ville give en indbrudstyv nøglen til dit hus, skal du også sørge for at beskytte dig mod bedrageri og identitetstyveri på internettet. Lær de mest udbredte tricks blandt kriminelle at kende, så du bedre kan beskytte dig mod onlinebedrageri og identitetstyveri. Her er et par enkle tips.

Du skal ikke svare, hvis du støder på en mistænkelig e-mail, chatbesked eller webside, der beder om dine personlige eller økonomiske oplysninger

Vær altid på vagt over for meddelelser eller websites, der beder om personlige oplysninger, eller meddelelser, der henviser til en ukendt webside, som beder om en eller flere af følgende oplysninger:

  • Brugernavne
  • adgangskoder
  • cpr-numre
  • bankkontonumre
  • pinkoder (personlige identifikationsnumre)
  • hele kreditkortnumre
  • din mors pigenavn
  • din fødselsdag

Undlad at udfylde de formularer eller loginsider, der linkes til i disse meddelelser. Hvis en mistænkelig person beder dig om at udfylde en formular med dine personlige oplysninger, skal du ikke lade dig friste til at begynde at udfylde den. Selvom du ikke klikker på knappen "Send", risikerer du stadig, at identitetstyvene får adgang til dine oplysninger, hvis du begynder at udfylde deres formularer.

Hvis du ser en meddelelse fra en person, du kender, men som ikke virker til at være fra vedkommende, er personens konto muligvis blevet overtaget af en cyberkriminel, der forsøger at lokke penge eller oplysninger ud af dig – så vær forsigtig med, hvordan du reagerer. En almindelig fremgangsmåde er at bede dig om hurtigst muligt at sende dem penge og hævde at være strandet i udlandet, eller at deres telefon er blevet stjålet, så man ikke kan ringe til dem. Meddelelsen kan også være en opfordring til at klikke på et link til et billede, en artikel eller en video, men som i virkeligheden fører dig til et website, der kan stjæle dine oplysninger – så tænk før du klikker!

Indtast aldrig din adgangskode, hvis du er havnet på et website ved at følge et link i en e-mail eller chat, som du ikke har tillid til

Selv hvis du tror, det er et website, du har tillid til, f.eks. din bank, er det bedre at gå direkte til websitet ved hjælp af et bogmærke eller ved skrive websitets adresse direkte ind i browseren.

Send ikke din adgangskode via e-mail, og del den ikke med andre

Dine adgangskoder er nøglen til dine onlinekonti og -tjenester, og ligesom i det virkelige liv bør du være forsigtig med, hvem du giver dine nøgler til. Legitime websites og tjenester vil ikke bede dig om at sende dem dine adgangskoder via e-mail, så du skal ikke svare, hvis du får anmodninger om dine adgangskoder til websites.

Fordi dine adgangskoder er så vigtige, bør du tænke dig grundigt om, inden du deler dem med andre – også venner og familie. Hvis du deler dine adgangskoder, er der større risiko for, at nogen kan misbruge dine konti ved at få adgang til oplysninger, du ikke ønsker, de skal have, eller ved at benytte kontoen på måder, du ikke er indforstået med. Hvis du f.eks. deler adgangskoden til din e-mailkonto med andre, kan det være, at de læser dine personlige e-mails, prøver at bruge kontoen til at få adgang til nogle af de andre onlinetjenester, du bruger, f.eks. netbank eller sociale netværk, eller bruger kontoen til at udgive sig for at være dig. Hvis du deler din adgangskode med nogen, er du også nødt til at stole på, at de passer på den. De kan dele den med andre med vilje eller ved et uheld.

Vær altid meget opmærksom, når du bliver bedt om at logge ind på websites

Vær opmærksom på signaler angående din forbindelse til websitet.

Se først på adresselinjen i din browser for at se, om webadressen ser ægte ud. Du bør også se efter, om webadressen starter med https:// – hvilket signalerer, at din forbindelse til websitet er krypteret og bedre beskyttet mod spionage eller manipulation. Nogle browsere har også et hængelåsikon i adresselinjen ud for https:// for tydeligere at angive, at din forbindelse er krypteret og derfor mere sikker.

Rapportér mistænkelige e-mails og svindel

De fleste e-mailudbydere, herunder Gmail, giver dig denne mulighed. Hvis du rapporterer en mistænkelig meddelelse i Gmail, er det med til at forhindre, at den pågældende bruger kan sende dig flere e-mails, og hjælpe vores misbrugsteam med at stoppe lignende angreb.