Elbiler overbelaster det norske elnet

4. oktober 2017 kl. 09:0285
Elbiler overbelaster det norske elnet
Volkswagens e-Golf var den mest solgte elbil i Norge i juni. Hele 874 eksemplarer afsatte forhandlerne. Illustration: PR-foto.
Det norske elnet er mange steder for svagt til de mange nye elbiler. Det bliver nødvendigt med nye kabler, transformere og sandsynligvis også batterilagre for at klare efterspørgslen
Artiklen er ældre end 30 dage

I Norge er der masser af elenergi til rådighed fra landets vandkraftværker, og når nordmændene kommer hjem, sættes elbilen i ladestikket for at være klar til næste morgen.

Men det giver elselskaberne helt nye udfordringer. For selvom der er masser af energi til rådighed, så er elnettet slet ikke dimensioneret til alle de nye elbiler som nordmændene køber. Det skriver TU.no.

Læs også: Tyskland satser stort på brint til transport

Siden 2010 er antallet af elbiler i landet steget fra 3.347 til 123.222 i august. Det er især i byer som Stavanger, hvor elnettet er overbelastet. Det skyldes blandt andet, at mange huse ombygges, så en enkelt bolig bliver til flere lejligheder, der alle sammen skal have mulighed for at oplade en elbil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor prioriterer elselskaberne at udbygget med nye kabler og større transformatorer.

Overgang fra fossil til el

Ikke al den nye belastning kan tilskrives elbiler. Der købes også masser af andre strømslugende forbrugsgoder i Norge for tiden, for eksempel boblebade. Men Norske eksperter er enige om, at elbilerne er hovedårsagen til de nye problemer i nettet.

Læs også: Danmark fører an: Ny standard til integration af elbiler i elnettet

De mange elbiler har også vendt op og ned på elselskabernes mulighed for at forudsige forbrugsmønstret. Frank Boholm, der er afdelingsleder for drift og vedligehold hos Lyse net, der dækker Stavanger og en række nabokommuner, forklarer til TU, at elnettet er dimensioneret ud fra prognoser for befolkningsvækst og udvikling:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I gamle dage var det lettere at forudsige energiforøgelsen. Nu står vi midt i et teknologiskifte. Klimamålene kræver en overgang fra fossilt til elektrisk energi. Man taler om brint, men det kræver også elektricitet som input. Samtidig vil vi se betydeligt mere mikroproduktion fra sol og vind. Det er meget svært at sige, hvad behovet vil være omkring 30-40 år,« siger han.

Læs også: Nordhavn har tilsluttet kæmpebatteri

For at løse problemerne med overbelastning af nettet, overvejer flere elselskaber at installere batterier i elnettet for at kunne tage toppen af belastningen.

85 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
83
21. juli 2019 kl. 09:31
Hvor stor er tabet ( %) ved oplading AC/DC på en model 3

Hvor stor er tabet ( %) ved oplading AC/DC på en model 3 ved hjemmeoplading ? Er der forskel i tabet ved henholdsvis 1 faset og 3 faset oplasding Er der forskel på de forskellige opladere ?

82
15. oktober 2017 kl. 15:53
Re: Intet nyt - folk sover i timen.

I DK er der ingen (signifikant) forskel på, for mig som forbruger, om jeg lader kl. 17 når bilen kommer hjem, eller om natten

Enig. En variabel elpris på 0-80 øre og en fast afgift på 2kr, det duer ikke! Hvis man gerne vil skubbe noget forbrug til om natten, så skal afgiften (delvis) følge elprisen.

Man kunne lave den simple løsning og halvere afgiften mellem 23:00 og 05:00, når der er "grøn strøm" i overskud. Det ville både afhjælpe overbelastnings problemerne, men endnu vigtigere: Hjælpe med at få brugt den vindenergi, som ofte er i overskud om natten. En udfordring som kun bliver større de kommende år.

Denne manglende afgift, kan så deles ud som 10-20 øre ekstra på resten af døgnet.

Og det ikke kun opladning af elbiler. Der er meget andet forbrug, som sagtens kunne flyttes, hvis der var lidt økonomi i det. Men hvem gider lave forskudt start på (op)vaskemaskinen, for at spare 50 øre.

Hvis afgiften gøres elpris afhængig, så vil energitung industri formentlig også flytte en masse forbrug til om natten.
Og energilagre, om det så er batterier, sand el vand, ville også få markant bedre økonomi.

81
15. oktober 2017 kl. 15:28
Re: ELBILER ER EN DØGN FLUE .ET BUMP PÅ VEJEN

Tjaee når man tænker på at fremtiden slet ikke er elbiler ,men brint teknologi

Når først motorvejene bliver elektrificeret*, så skal elbilerne aldrig stoppe for at "tanke". Uendelig rækkevidde. Hvem gider så rode med brint???

*Kræver selvfølgelig at politikerne og Elon Musk finder ud af, at det er den vej man skal gå.... Men SE og DE er i gang, så det skal nok komme... Lastbiler med pantografer i første omgang.

80
9. oktober 2017 kl. 11:04
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

lande som Canada Australien og USA har lange afstande og en svagere elinfrastruktur. De kan med stor fordel benytte en methanolcelle.

Njah, de kunne med større fordele benytte mere decentral energiproduktion. Jo tættere produktionen og forbruger er på hinanden, jo mere aflastes nettet. Uanset om du ser til ny elproduktion i Afrika, genopbygning af el efter en orkan i Puerto Rico eller afhjælpning af svage net i store lande, så vil du ikke finde mange methanolceller, men derimod decentral produktion fra vind, sol og vand samt i stigende grad også decentrale batteriløsninger. Nettet - hvis det overhovedet er der - vil i højere grad få en udjævnende rolle.

79
7. oktober 2017 kl. 15:00
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Nu er det jo ikke alle lande på denne jord der har samme veludbyggede elnet som Danmark og Norge.. lande som Canada Australien og USA har lange afstande og en svagere elinfrastruktur. De kan med stor fordel benytte en methanolcelle. Der er i dag mange veje til methanol her er en af dem. https://phys.org/news/2016-01-carbon-dioxide-captured-air-methanol.html

78
7. oktober 2017 kl. 13:25
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Som jeg skrev, jeg kan ikke se andre fortrinligheder ved brint bilen end potential generator/backup for solceller i Ø-drift.
Og det kan kun ske hvis prisen er bliver lav nok, hvilket ikke ser ud til at ske foreløbigt.

Så skal prisen nok blive endog meget meget lav, da solceller kun producerer i dagtimerne og i tillæg stort set kun i sommerhalvåret, og de er i konkurrence med vindmøller, der producerer lige godt døgnet rundt hele året. Måske hvis de bruges direkte som tagbeklædning, så denne spares væk, vi på et tidspunkt kan komme ned på en pris hvor det bliver samfundsøkonomisk rentabelt. Privatøkonomisk rentabelt er det let at gøre det; det er bare at lave elafgifterne tilstrækkeligt høje.

77
7. oktober 2017 kl. 13:12
"Som jeg skrev, jeg kan ikke

"Som jeg skrev, jeg kan ikke se andre fortrinligheder ved brint bilen end potential generator/backup for solceller i Ø-drift."

Fortrinligheder!? at jævnligt skulle bruge tid og energi samt slid på bilen, på at køre til "nærmeste" brinttankstation for at hente en begrænset tankfuld brintenergi til huset?

76
7. oktober 2017 kl. 13:03
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

@Il

Nej men nogle skal altså betale hundreder af milioner for brinttankstationer, og utallige brinttanklastbiler til påfyldning af disse.

Helt enig og det er forbrugerne af brint der skal betale. (og uden støtte)

@Jens

Med en tilstrækkelig tåbelig afgiftsstruktur kan se selv de mest samfundsøkonomisk urentable løsninger blive privatøkonomisk fordelagtige.
Det kræver så selvfølgelig at man har tåbelige politikere. Så deeettt....

Så deeettt' er nok det brint folket skal satse på sker.

Som jeg skrev, jeg kan ikke se andre fortrinligheder ved brint bilen end potential generator/backup for solceller i Ø-drift. Og det kan kun ske hvis prisen er bliver lav nok, hvilket ikke ser ud til at ske foreløbigt.

75
7. oktober 2017 kl. 11:45
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

"bemærk min sætning: "brintbilen kan være en del af fremtiden" især ordene "kan" og "fremtiden""

Jeg kan ikke forestille mig fremtiden sådan

"Hvis prisen kommer godt ned på brint bilen, vil mit scenarie kunne være et alternativ for en diesel/rapsolie generator for de som vil gå Ø-drift."

Der er stadig ingen tegn på at brintbiler vil falde væsentligt i pris Brintbilens elgenererings kapacitet skal også være stor nok til husstandens forbrug, og en hyppig +10-20km? tur til brinttankstationen om vinteren for at tanke begrænset mængde (dyr)energi virker ikke tiltalende, når man har mulighed for el fra nettet allerede (Blot for at kunne sige man kører Ø-drift 100% af tiden?)

"Tænkte slet ikke på at lave engen brint, store mængder høj komprimeret brint i baghaven, nej tak."

Nej men nogle skal altså betale hundreder af milioner for brinttankstationer, og utallige brinttanklastbiler til påfyldning af disse. Better Place sendte regningen videre til skatteyderne for batteriskiftestationerne da der kun var et par hundrede abbonenter/batterilejere der hoppede på den infrastruktur. Brinttankstationer bliver helt andre beløb, men det bliver vel også skatteyderne i sidste ende, hvis lobbyisterne får solgt ideen til politikerne (og andre naive fanatikere)

74
7. oktober 2017 kl. 11:30
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN
73
7. oktober 2017 kl. 11:21
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Dyrt lavet (tab) på fossile brændsler? (sålænge vi ikke har over 100% VE) og afgiftsfri????</p>
<p>Hvem kommer til at betale de mange milioner til brintindfrastrukturen?

bemærk min sætning: "brintbilen kan være en del af fremtiden" især ordene "kan" og "fremtiden"

Hvis prisen kommer godt ned på brint bilen, vil mit scenarie kunne være et alternativ for en diesel/rapsolie generator for de som vil gå Ø-drift.

Tænkte slet ikke på at lave engen brint, store mængder høj komprimeret brint i baghaven, nej tak.

72
7. oktober 2017 kl. 11:05
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

"Brintbil med brændselscelle, og lille batteri der kan klare 20-30 km kørsel. (alle småturene inkl turen til tanken)"

Betale 100% ekstra for en bil

"10Kw solceller på taget og 30 Kwh husstandsbatteri i Ø-drift. Bruge brintbilen som generator når solen ikke kan klare det. (i stedet for en gammel dieselmotor på rapsolie)"

Kun køre 33% på samme mængde strøm fra solcellerne

"Når tanken er tom, tøffe ned og tanke afgiftsfri brint."

Dyrt lavet (tab) på fossile brændsler? (sålænge vi ikke har over 100% VE) og afgiftsfri????

Hvem kommer til at betale de mange milioner til brintindfrastrukturen?

71
7. oktober 2017 kl. 10:55
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Brint er ikke fremtiden, men en del af fremtiden.....
Mange herinde mener at brint ikke har nogen fremtid, det mener jeg er en fejl, lige som det er en fejl at sige batterier ikke har.

Med nedenstående briller, vil jeg godt give Christian Holmen ret i at brintbilen kan være en del af fremtiden.

  1. Brintbil med brændselscelle, og lille batteri der kan klare 20-30 km kørsel. (alle småturene inkl turen til tanken)

  2. 10Kw solceller på taget og 30 Kwh husstandsbatteri i Ø-drift.

  3. Bruge brintbilen som generator når solen ikke kan klare det. (i stedet for en gammel dieselmotor på rapsolie)

  4. Når tanken er tom, tøffe ned og tanke afgiftsfri brint.

Kan dog ellers ikke lige se hvad en brintbil skulle have af brugbare fortrinligheder.

70
7. oktober 2017 kl. 10:25
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Brændselsceller er nok primært til brug i større køretøjer som busser og vare/lastbiler med lange driftstider og ikke til mindre personbiler. Desuden vil det ikke være nødvendigt med battteripakker der er større end hvad køretøjer skal bruge til ca 100 km kørsel.

Du hænger fast i fortiden, busser er der hvor batterierne vil overtage 100% allerførst, da der er plads til store batterier. I dag har elbusser 650km reel rækkevidde (rekord for 40fods passagerbus er over 1700km på en opladning) og priser der kan konkurrere med dieselbusser.

Ellastbilerne er også godt på vej, dette allerede med nuværende batteriteknik

Hvorfor bygge ekstra dyr teknik oveni, med brændselsceller og nu ovenikøbet reformer fra ethanol til brint?

Hvorfor vil "brintbilsfanatikerne" absolut betale ekstra for flere problemer?

68
7. oktober 2017 kl. 10:21
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

I stedet for at bruge ordet brint så skulle man hellere sige brændselsceller derved er der åbnet for methanol. Det er let at tanke og transportere. De første biler er allerede på banen.</p>
<p>Endnu en dyr blindgyde/omvej, og hvorfor dog?

Der er jo også problemet med hvor methanolen skal komme fra. Taler vi om biomethanol, så får vi 50 gange så mange kørte km ud af at bruge det samme areal til solceller og oplade elbiler, som ved at bruge det til at dyrke afgrøder til biomethanol. Og så kan solcellerne stå på arealer der ikke kan dyrkes. Også med metahnol er brændselscellebiler simpelthen meget dyrere end elbiler også i driftsomkostninger. Og så kan de ikke oplades hjemme.

Det er rigtigt rigtigt svært at se en teknologi der har den rette kombination af pris og ydelser til at udfordre elbilen,

67
7. oktober 2017 kl. 10:08
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Brændselsceller er nok primært til brug i større køretøjer som busser og vare/lastbiler med lange driftstider og ikke til mindre personbiler. Desuden vil det ikke være nødvendigt med battteripakker der er større end hvad køretøjer skal bruge til ca 100 km kørsel.

66
7. oktober 2017 kl. 09:42
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

I stedet for at bruge ordet brint så skulle man hellere sige brændselsceller derved er der åbnet for methanol. Det er let at tanke og transportere. De første biler er allerede på banen.

Endnu en dyr blindgyde/omvej, og hvorfor dog?

"Ulempen ved HT-PEM er først og fremmest, at det tager omkring 15 minutter inden brændselscellen er varm nok til at levere tilstrækkelig effekt til elmotoren. Det problem kan naturligvis løses ved at have en batteripakke, men det bliver en rela- tiv dyr løsning, når bilen både skal udstyres med batterier, brændsels- celler og en reformer, der kan kon- vertere methanol til brint."

65
7. oktober 2017 kl. 09:37
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

I stedet for at bruge ordet brint så skulle man hellere sige brændselsceller derved er der åbnet for methanol. Det er let at tanke og transportere. De første biler er allerede på banen. https://www.biopress.dk/PDF/just-eat-tester-methanoldrevet-braendselscellebil.

64
7. oktober 2017 kl. 08:45
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Brint er ikke fremtiden, men en del af fremtiden.....
Mange herinde mener at brint ikke har nogen fremtid, det mener jeg er en fejl, lige som det er en fejl at sige batterier ikke har.

Nej, løfterne om brintbiler har vi hørt igennem de sidste 20 år, og fremskridt har været meget små. Batterierne har i de samme 20 år gennemgået en utrolig udvikling, og BEV har forlængst overhalet brintbilernes rækkevidde

BEV prisen er det halve

BEV kører 3 gange så langt på samme energimængde .

Brintbiler er bil og olieindustriens vej til at holde fortjeneste og indtjening oppe.

I USA satsede man utallige milioner, fra for 20år siden, på at bygge brinttankstationer i californien, for at skubbe GM's EV1 batteri elbil ud af markedet. Med et løfte om 0-udslip, fra brintbiler i stedet for EV1 I dag har man stadig kun 40 brinttankstationer, hvoraf de 4 i hele resten af USA. Dette siger noget om at vi mangler stadig et par mirakler på brintbilsfronten, før de , igennem de sidste 20 år lovede fremskridt kommer.

63
7. oktober 2017 kl. 01:28
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Brint er ikke fremtiden, men en del af fremtiden..... Mange herinde mener at brint ikke har nogen fremtid, det mener jeg er en fejl, lige som det er en fejl at sige batterier ikke har.

61
6. oktober 2017 kl. 23:26
Re: Super gode nyheder!

Der er over 2 mio biler i DK

Skal vi således have forstærket el nettet 20 gange når alle kører på el?

Det burde give overvejelser til at tænke flerstrenget.

60
6. oktober 2017 kl. 17:06
Re: Super gode nyheder!

At der ENDELIG kan dokumenteres en negativ effekt af el-biler. Det vil gøre RIGTIGT mange mennesker glade ;-)</p>
<p>....men altså - for alvor - så er det godt at der nu er et 'forsøg' i så stor skala at man for alvor kan se hvilke ændringer der nødvendige - i stedet for bare at køre negative forventninger. Og det viser jo at der plads til ganske mange el-biler før det bliver akut!

Desværre Frank

Det bliver ikke i dag dit sortsyn bliver opfyldt :o)

6. okt 2017, ing.dk: Det danske elnet klarer nemt 100.000 elbiler: Citat: "... »Jeg vil nærmest se det som en succes for elbilerne, hvis vi skal ud og forstærke nettet. For inden at det sker, har vi en masse værktøjer vi kan tage i brug,« siger han. ... Men de første 100.000 elbiler skulle være til at håndtere, hvis de altså ikke alle sammen optræder i samme område. ..."

59
5. oktober 2017 kl. 23:21
Re: Intet nyt - folk sover i timen.

desuden har jeg solceller på taget, hvor jeg har en interesse i at bruge den energi jeg får derfra til at putte i min bil, da den er afgiftfri hvis jeg bruger den når den laves (midt på dagen, hvor bilen ikke er hjemme).

Lad os da håbe, at vi får fjernet elafgifterne, så vi kan få en samfundsøkonomisk optimal indførelse af EV her i landet, og undgår den tåbelighed med solceller på tagene.

58
5. oktober 2017 kl. 22:42
Re: Intet nyt - folk sover i timen.

modsat den software til intelligent ladning, som du har så svært ved at være begejstret over.

Anser det ikke for intelligent at lade min bil efter at jeg havde brug for rækkevidden. Modsat en del andre her på siden, så har jeg købt min elbil for rent faktist at kunne bruge den - det nytter jo ikke meget at jeg skal bruge bilen kl. 21 men den desværre ført er fuldt opladt klokken 03:00. Hvad nytte har jeg af det og hvor intelligent er det? desuden har jeg solceller på taget, hvor jeg har en interesse i at bruge den energi jeg får derfra til at putte i min bil, da den er afgiftfri hvis jeg bruger den når den laves (midt på dagen, hvor bilen ikke er hjemme).

Hvilken forbedring er det, du ønsker at opnå ved den løsning, sammenlignet med simpelthen at at lade elselskabet lade bilen på det tidspunkt i løbet af natten, hvor det passer bedst til nettets behov?

Jeg har købt en bil for at tilfredsstille mit transportbehov, ikke for at tilgodese elnettet. Se ovenstående.

57
5. oktober 2017 kl. 20:56
Re: Intet nyt - folk sover i timen.

Jeg skal blot have et batteri stående i garagen, der kan oplade min elbil, når jeg har behov for det (uanset tidspunktet). Det kan bare lade op når solen skinner på min solceller (eller om natten, hvis solen ikke har skinnet nok). Et batteri på 10 kWh vil være tilstrækkeligt til det formål.

Hvilken forbedring er det, du ønsker at opnå ved den løsning, sammenlignet med simpelthen at at lade elselskabet lade bilen på det tidspunkt i løbet af natten, hvor det passer bedst til nettets behov?

Man kunne godt få den tanke, at du er villig til at vælge en løsning, der netto koster dig penge - og måske heller ikke er optimal for nettet - bare for at få en mulighed for at demonstrere for omverdenen, hvor fanden i voldsk uafhængig du er.

56
5. oktober 2017 kl. 20:06
Re: Intet nyt - folk sover i timen.

Jeg skal blot have et batteri stående i garagen, der kan oplade min elbil, når jeg har behov for det (uanset tidspunktet).

Herr Zacho:

Jeg forudser et stort marked for brugte men stadig brugbare elbilsbatteripakker til stationært brug - men de vil helt sikkert stadig koste rigtige penge, modsat den software til intelligent ladning, som du har så svært ved at være begejstret over.

Jeg har allerede set de første der slår sig sammen og køber et 85 kWh batteri fra en totaltskadet Tesla, og så deler dets seksten moduler mellem sig.

54
5. oktober 2017 kl. 19:49
Re: Elbiler - en ressource eller en belastning for elnettet?

Det er tydeligt, at holdningen "Jeg skal fandeme nok selv bestemme, hvornår det er bedst at lade min bil, uanset hvad man gør for at overtale mig!" har stor opbakning.

Hver elbilsejer får formentlig muligheden for at sammenligne værdien de lægger i den holdning med værdien af at tilpasse deres opladning til det tidspunkt på døgnet hvor tariffen er lav.

Dermed vil belastningen finde et naturligt leje, og alle kan være glade.

53
5. oktober 2017 kl. 14:01
Re: Intet nyt - folk sover i timen.

Da funktionen er tæt på gratis at implementere, kan du lige så godt høste de ca. 1000 kr/år i besparelse på elpris.

Jeg skal blot have et batteri stående i garagen, der kan oplade min elbil, når jeg har behov for det (uanset tidspunktet). Det kan bare lade op når solen skinner på min solceller (eller om natten, hvis solen ikke har skinnet nok). Et batteri på 10 kWh vil være tilstrækkeligt til det formål.

51
5. oktober 2017 kl. 12:28
Re: Intet nyt - folk sover i timen.

I mit tilfælde vil det betyde en stigning i prisen for mit daglige elforbrug på 5.50 kr. Ikke noget jeg vil bruge 5 minutter ekstra på.
Det er netop deri jeg ser problemet.

El (ny) elbil indeholder allerede alle komponenterne til at gøre dette automatisk, uden input fra brugerens side:

  • Internetadgang
  • Variabel opladning
  • Computer til at foretage beregningerne
  • Interface (touchskærm/smart phone) til at ændre indstillinger

Da funktionen er tæt på gratis at implementere, kan du lige så godt høste de ca. 1000 kr/år i besparelse på elpris.

50
5. oktober 2017 kl. 11:46
Re: Det er da forkert at lade om natten!

Solceller producerer ingen strøm om natten, og vindenergien er gennemsnitligt lavere..
Derfor skal der vel lades i dagstimerne? Netop for at udnytte de distribuerede energikilder.

Om der skal oplades dag eller nat afhænger fuldstændigt af hvor energien kommer fra. Det er forskelligt i forskellige dele af verden. Nogle dele af verden er velsignet med 10 timer stærk sol, stort set hver eneste dag året rundt. I Danmark giver det imidlertid ikke mening at have mere end højest 2-3% af energien til at komme fra sol. Vind har vi imidlertid masser af i Danmark, og lige meget dag og nat. Så i Danmark giver det mest mening at oplade om natten.

49
5. oktober 2017 kl. 11:11
Re: Kun lokalt

Imidlertid vil det være slik at om mange lader elbilen samtidig i ett område, kan dette skape utfordringer for transformatorer og kabler i distribusjonsnettet. Dette gjelder spesielt i områder med liten kapasitet i strømnettet som for eksempel hytteområder.

Dette, sammen med Ketill Jacobsens kommentar, er sagens kerne, hvis man læser artiklen på tu.no

  1. hvis man har været på hytteferie i Norge igennem de sidste årtier, så vil man tydeligt have opdaget oliens indflydelse på norsk økonomi. Da jeg sammen med mine forældre tog til Sjusjøen i midtfirserne, så var det med septiktank, brændeovn dimensioneret til totalopvarmning og sikringer der sprang, hvis man brugte elkoger, ovn og hårtørrer samtidig. I dag er samme område udstyret med udendørs spabade, udbygget elvarme og elbiler på rækker.

  2. TIlflytningen og huspriserne i visse områder er EKSPLODERET især fra ca 2000 til 2010 sammen med olieprisens udvikling, hvilket har gjort at mange har opdelt deres bolig i mindre enheder. Da elforbrug ikke kun er afhængig af antallet kvadratmeter, men også meget af antal beboere, ikke mindst med indførslen af elbiler, så medfører det selvfølgelig større belastning af elnettet.

Så at skylde skylden med problemer af de lokale elnet alene eller bare hovedsageligt på elbiler er nok en misforståelse af udviklingen og problemet.

48
5. oktober 2017 kl. 10:45
Re: Det er da forkert at lade om natten!

Solceller producerer ingen strøm om natten, og vindenergien er gennemsnitligt lavere..
Derfor skal der vel lades i dagstimerne? Netop for at udnytte de distribuerede energikilder.</p>
<p>Det kan da ikke være rigtigt, at alle elbilerne skal lades med fossil energi, bare fordi elnettet har for tynde kabler.

Men hvordan er det med forbruget om natten? Forbruget om natten er markant lavere end i dagtimerne, så er om natten, at der typisk er et stort overskud af vindenergi.

Det giver derfor god mening at lade elbiler om om natten mellem kl .22:00 og 06:00.

47
5. oktober 2017 kl. 10:41
Re: Der er behov for en tosidig løsning på disse udfordringer

Så du vil altså lade andre bestemme hvor optanket din bil er? Så elselskabet skal kunne bestemme hvor langt din bil kan køre fordi de ikke kan levere varen? Hvordan mon det går en tankstation der vil bestemme hvornår og hvor meget folk må tanke? og er den eneste folk kan tanke ved.
Mange vil gerne have endnu flere elbiler men de ser ingen problemer i at begrænse dem ved at begrænse muligheden for oplading. Hvad hjælper det at have en bil der kunne køre 500km på en opladning hvis elselskabet kun lader dig lade 50% op? Det virker ikke just som et salgs argument " bilen kan køre 500km på en opladning hvis du altså får lov at lade den helt op. " At handicappe elbiler mere end de i forvejen er hjælper ikke til at få flere kunder i butikken.

Jeg pendler omkring 35 km hver dag frem og tilbage - det er cirka 70 km . Derudover kører jeg lidt rund med ungerne, besøger svigermor og måske en tur til skadestuen i ny og næ, når knægten bliver taklet for hårdt på fodboldbanen.

Det er yderst sjældent, at mit transportbehov overskrider 150 km på en dag. Derfor kører jeg også meget tit hjemmefra om morgen, men en indikator, som viser, at jeg kun kan køre 120-150 km på den mængde benzin, der er i tanken.

Jeg ser absolut intet problem ved, at komme hjem kl. 17:00 om aftnen, og så lade mit elselskab lade min bil op, så den kan køre op til 150 km indtil kl. 01:00 om natten, hvorefter elselskabet - hvis prisen er fornuftig - lader mit batteri helt op. Jeg vil sågar lade mit elselskab sælge min batterikapacitet tilbage til nettet, hvis jeg bliver betalt for det - sålænge jeg kan køre mindst 150 km kl. 7:15 næste morgen.

Sker det så én dag, at jeg skal en tur til hovedstaden og derfor skal bruge kapacitet til 500 km, så er det ikke svære end at trykke på to knapper og lade batteriet helt op på forhånd.

Begrænsning i opladningen er intet praktisk problem for 95% af befolkningen.

46
5. oktober 2017 kl. 09:56
Re: Der er behov for en tosidig løsning på disse udfordringer

Hvad hjælper det at have en bil der kunne køre 500km på en opladning hvis elselskabet kun lader dig lade 50% op?

Det er jo blot et spørgsmål om, hvilken aftale du indgår med elselskabet.

Jeg synes da, det er fuldstændigt rimeligt, at elprisen afhænger af, hvor meget frihed man giver elselskabet til at styre ladeprocessen.

En meget stor del af bilejerne ville kunne dække deres normale behov med en aftale i retning af: "Bilen skal lades op til minimum xx%, når den kommer hjem og bliver sluttet til laderen. Inden klokken yy.yy næste dag skal den være ladet op til minimum zz%. Elselskabet bestemmer ladetidspunk og -effekt inden for disse rammer."

Hvis sådan en aftale resulterer i en rabat på elektriciteten og i øvrigt er let at fravige, hvis man på enkelte dage ønsker selv at styre ladningen mod at betale fuld pris, hvad er så argumentet for at være imod?

44
5. oktober 2017 kl. 09:42
Re: Der er behov for en tosidig løsning på disse udfordringer

"der er mulighed for at styre den enkelte el-bils lademønster" Så du vil altså lade andre bestemme hvor optanket din bil er? Så elselskabet skal kunne bestemme hvor langt din bil kan køre fordi de ikke kan levere varen? Hvordan mon det går en tankstation der vil bestemme hvornår og hvor meget folk må tanke? og er den eneste folk kan tanke ved.
Mange vil gerne have endnu flere elbiler men de ser ingen problemer i at begrænse dem ved at begrænse muligheden for oplading. Hvad hjælper det at have en bil der kunne køre 500km på en opladning hvis elselskabet kun lader dig lade 50% op? Det virker ikke just som et salgs argument " bilen kan køre 500km på en opladning hvis du altså får lov at lade den helt op. " At handicappe elbiler mere end de i forvejen er hjælper ikke til at få flere kunder i butikken.

43
5. oktober 2017 kl. 09:33
Det er da forkert at lade om natten!

Solceller producerer ingen strøm om natten, og vindenergien er gennemsnitligt lavere.. Derfor skal der vel lades i dagstimerne? Netop for at udnytte de distribuerede energikilder.

Det kan da ikke være rigtigt, at alle elbilerne skal lades med fossil energi, bare fordi elnettet har for tynde kabler.

42
5. oktober 2017 kl. 09:32
Der er behov for en tosidig løsning på disse udfordringer

Som reglerne er i dag, har elselskabet pligt til at levere helt som kunden har lyst til. De fleste kommer hjem fra arbejde nogenlunde samtidigt og lader således el-bilen nogenlunde samtidigt. Det ville give god mening for elnettet og el-tabene at kunne styre opladningen. Men det kræver et klart up-to-date billede af nettets aktuelle belastning og af tilsluttede belastninger og batterier – en styring elselskaberne ikke er klar til endnu. Sådanne systemer findes (DMS)men stiller krav om store investering i dataforædling og systemimplementering – de kan til gengæld medvirke til minimeret behov for investering i net-udvidelser. Det kræver desuden, at der er mulighed for at styre den enkelte el-bils lademønster. Mig bekendt er der ikke lov-hjemmel hertil. Hvis man nu forestillede sig, at der var lovhjemmel, ville sådan styring af den enkelte elbil stille krav om mere avancerede ladestandere. Så spørgsmålene er: Forstår politikerne udfordringerne / vil regulering af elbranchen blive tilpasset? Foretager elselskaberne de nødvendige investeringer i de rette løsninger, eller køres the usual way - mere kobber i jorden?

40
5. oktober 2017 kl. 08:45
Re: Super gode nyheder!

så er det godt at der nu er et 'forsøg' i så stor skala at man for alvor kan se hvilke ændringer der nødvendige

Det problem har altid været der - at infrastrukturen halter bagefter. Hvis infrastrukturen altid var i orden, så hvad der ikke trafikpropper, overfyldte tog osv.

Modsat er det svært at forudsige hvad der skal til, så det er til deles berettiget at man ikke lige laver noget så stort, men i stedet giver det god mening at forberede ting til at blive udviddet. Det er man så heller ikke altid lige god til.

39
5. oktober 2017 kl. 08:17
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Brintbilen løser problemet med vindstille i 3 uger

Det kommer jo meget an på, hvordan man får lavet hele infrastrukturen med brint. Jeg kan forstå, at der allerede er kapacitetsproblemer i US fordi højtryksbuffertanken på påfyldningsstationerne ikke er særlig stor og de derfor lokalt skal komprimere op til det rette tryk. Det tager lang tid og bruger rigtig meget energi, og dermed er problemet så ikke helt løst i vindstille perioder.

Det vil kræve en ændring af infrastrukturen på en måde så brinten bringes i en tilstand (mængde, tryk osv) allerede ved produktionen, så den er klar til påfyldning hos brugeren. Der skal altså tages højde for alle former for tryktab fra produktionen til brinten er i tanken hos forbrugeren for at "brintbilen løser problemet når det er vindstille".

Der er stadig mange udfordringer ved brint som "brændstof", og jeg har svært ved at forestille mig at brint vil blive en god løsning som flydende brændstof. Men det må eftertiden vise.

38
5. oktober 2017 kl. 01:39
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN
Brintbilen løser problemet med vindstille i 3 uger

Og hvis man i stedet lagrer brint med henblik på central elproduktion til opladning af elbiler, så løser den samme mængde brint ligeledes problemet. Men 95% af tiden undgår vi helt at spilde 2/3 af energien på konvertering til brint.

Kunne vi få en begavet kommentar til det. Bemærk, begavet!

37
5. oktober 2017 kl. 01:32
Re: LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Brintbilen løser problemet med vindstille i 3 uger

36
4. oktober 2017 kl. 22:39
Elbiler - en ressource eller en belastning for elnettet?

Elbiler har potentialet til at blive en ressource for vores elnet eller en belastning for samme. Det afhænger kun af, om vi aktivt bruger dem til at lade - og måske endda aflade - på de tidspunkter, der er bedst for nettet , eller om vi bare lader dem, når det passer os.

Jeg har i min naivitet gået og troet, at vi alle var interesserede i at gøre elbilerne til en ressource, og at det blot ville være et spørgsmål om at gøre ladestyringen nem nok og det økonomiske incitament stort nok.

Men når jeg læser kommentarerne fra nogle elbil-ejere i denne tråd, kan jeg komme i tvivl. Det er tydeligt, at holdningen "Jeg skal fandeme nok selv bestemme, hvornår det er bedst at lade min bil, uanset hvad man gør for at overtale mig!" har stor opbakning.

35
4. oktober 2017 kl. 21:40
Re: Intet nyt - folk sover i timen.

Benytter allerede programmeret afgangstid, men det er primært på grund af komfort (aircondition og er afvisning). Med hensyn til batteriet ladestander, så prioritere jeg tilgængelighed over besparelse. Specielt set i lyset af at jeg p.t. ikke kan opnå nogen med mit energiselskab. Og kommer det endeligt, så skal det ikke blot være en skjult stigning i regningen som den Radius "tilbyder" ;-)

32
4. oktober 2017 kl. 20:17
Re: Ladning nat/morgen

Bilen er ligeglad med om vinduerne er nede, så jo - den kunne principielt godt bruges til at varme garagen op. Men den varmer kun i en kort periode (20 - 30 minutter) og skal så startes igen. Så den kan ikke nå at afgive meget varme til garagen.

Og der findes så vidt jeg ved ikke nogen app der kan lave "camper mode" som der findes til Tesla.

31
4. oktober 2017 kl. 19:10
Re: Afbrydelige kunder

På naturgasnettet operere man med "afbrydelige kunder" i tilfælde af overbelastning af nettet. Kunne det samme ikke lade sig gøre på elnettet?

På elnettet kaldes det for "fleksibelt forbrug" og anvendes allerede... Ofte er det større fabrikker der får tilbudt strømmen til en ekstra lav pris, mod at de er villige til at lukke produktionen ned i mangelperiode (kendt fra Norge og Sverige når der er tørår). I Danmark skal man kunne melde 10 MW (mener jeg grænsen er) ind, for at kunne komme med på listen til reguler kraft... (for elnettet er det lige meget om man starter en produktion op eller lukker et forbrug ned, når der er mangel på effekt).

29
4. oktober 2017 kl. 18:37
Re: Ladning nat/morgen

Måske lidt off topic - men det må give større utilsigtet elforbrug:

Er det muligt at få din e-Golf til at varme kabinen op, hvis et vindue er åbent? Det kunne jo give "gratis" opvarmning af garagen - altså for dem der køber/lejer/leaser elbil incl. "fri" strøm derhjemme.

27
4. oktober 2017 kl. 18:07
LOL RØRE I ANDEDAMMEN

Der ramte jeg vist et ømt punkt ved mange. At vove påstanden at brint det er fremtiden....

26
4. oktober 2017 kl. 16:53
Re: ELBILER ER EN DØGN FLUE .ET BUMP PÅ VEJEN

En døgnflue, ligesom:

Internettet? Mobiltelefoner?